Obtahovací kůže a tajemství broušení

Obtahovací kůže: co to je?

Pro úspěšné a bezpečné vyřezávání do dřeva je zásadní používat dobře nabroušený nástroj. K tomu řezbáři používají mnoho příslušenství k broušení, ale nejcennější jsou jedinečné obtahovací kůže, které pomohou vrátit řezným nástrojům špičkový výkon. Tento brusný doplněk můžete použít k broušení všech druhů nožů, dlát, dlátek a dalších nástrojů na opracování dřeva.

Obtahovací kůže je pohodlná kožená plocha pro dobroušení ostří nástroje.

Hlavním účelem, k němuž se používají speciální obtahovací kůže, jsou:

  • vyhlazení drobných vrypů a otřepů, které se na povrchu čepele objeví po broušení a které mohou následně vést k odštípnutí
  • obnovení ostří a narovnání pokřivené čepele nástroje po řezbářské práci
  • jemné doladění, které pomáhá dovést nástroj po nabroušení k dokonalosti

Obtahovací kůže je dokonalým doplňkem pro řezbáře, truhláře a tesaře všech úrovní dovedností, od začátečníků až po pokročilé.

Technika broušení obtahovací kůží

Obtahovací kůže brousí řezné nástroje za pomoci  jemné brusné pasty. Nejúčinnější je broušení nástrojů před jejich skutečným použitím a během řezbářské práce. Tento postup jim pomůže udržet dokonalou ostrost a kvalita dřevořezby bude mnohem lepší. Správné broušení pomocí kůže je klíčem k udržení ostrého ostří všech vašich řezbářských nožů.

Technika broušení nástrojů na obtahovací kůži se může zdát na první pohled složitá. Ale podle rad profesionálů ji snadno zvládnete.

Naučit se co nejefektivněji brousit řezbářské nůže nebo jiné dřevoobráběcí nástroje je jednoduché, pokud dodržujete správnou techniku:

  • Nástroj táhněte podél brusného povrchu směrem od sebe a k sobě (zkosení proti brusnému povrchu). Počet tahů závisí na stavu čepele, ale není rozumné udělat více než 50 tahů.

Chcete-li svému nástroji dodat vynikající ostří, musíte se naučit základy:

  • Při pohybu nože od sebe by měla čepel směřovat na vás, při pohybu k sobě - od sebe.
  • Netlačte nástroj příliš silně. Obtahování by mělo být snadné, bez tlaku.
  • Při broušení dbejte na to, aby byl úhel při pohybu nože v obou směrech stejný.
  • Nůž opatrně otáčejte, aby se čepel nezařezávala do kůže.
  • K dosažení špičkového výkonu nástroje můžete použít lešticí prostředek.

Po skončení broušení nůž jemně otřete kouskem měkkého hadříku nebo papírovou utěrkou. Chcete-li zjistit, zda bylo broušení účinné, podrobte svůj nástroj testu řezáním papíru. Dokonale nabroušený nůž si s takovým úkolem poradí bez problémů, což znamená, že řezání dřeva bude hladké a snadné.

Různé typy a varianty obtahovacích kůží

Udržet ostří řezbářského nástroje ostré je vlastně docela snadné. Stačí několik atributů a rituál broušení se stane důvěrně známým a nezabere mnoho času. Nástroj na vyřezávání ostrý jako břitva je především o funkčnosti a kvalitě. A obtahovací kůže je nepostradatelným společníkem té nejostřejší čepele.

V dnešní době existuje mnoho typů a variant obtahovacích kůží v závislosti na konstrukčních vlastnostech, designu, materiálu výroby, ceně a dalších charakteristikách. Mezi řezbáři jsou však nejpoužívanější následující varianty:

  • pružné (kapesní) kůže
  • jednostranné desky s obtahovací kůží
  • oboustranné desky s obtahovací kůží
  • speciální oboustranné desky na lžičkové nože a dláta
  • sady s brusnými a leštícími pastami

Ať už je vaše brusná sada vyrobená z čehokoli, ujistěte se, že splňuje následující kritéria:

  • musí mít dostatečnou tvrdost a pružnost
  • dokonalá hladkost - žádná mezera mezi kůží a ostřím nože

LS1 - oboustranná deska s obtaopvací kůží BeaverCraft Paddle Strop

Jedná se o nejmodernější verzi brusné desky, která nevyžaduje další dovednosti. Tato obtahovací kůže je vyrobena z hovězí usně, která je pro větší pohodlí pevně připevněna k plochému kusu. Jeho dvě strany jsou potaženy různými druhy kůže, což umožňuje dosáhnout při broušení nejlepšího výsledku.

Údržba vašich řezbářských nástrojů nebyla nikdy jednodušší. Pomocí tohoto oboustranné desky s obtahovací kůží BeaverCraft LS1 můžete vyhladit otřepy na čepeli, které nejsou vidět. Broušení nástrojů na tomto výrobku je potěšením.

LS5 - Oboustranná deska s obtahovací kůží BeaverCraft pro lžičkové nože a dláta

Jedná se o dřevěnou desku s obtahovací kůží s vlastním designem vyrobenou pro efektivní broušení, leštění, honování nástrojů s hákem, lžičkových nožů, dlátek a dalších zakřivených řezných nástrojů.

Při výrobě naší oboustranné desky s obtahovací kůží BeaverCraft LS5 pro lžičkové řezbářské nástroje jsme použili dva prvotřídní materiály - pravou useň a vysoce kvalitní brusný papír. Vše je uděláno tak, aby vám pomohlo dosáhnout požadovaného efektu při broušení; kožená strana pro dokončovací práce a strana s vyměnitelným brusným papírem pro lehké broušení.

Takové univerzální brusné zařízení je navrženo podle všech požadavků, aby ostří vašeho ohnutého nástroje dokonale sedělo.

LS6P1 - Sada na broušení BeaverCraft s brusnou směsí

Nože a řezbářské nástroje můžete brousit rychle, snadno a bez opuštění domova. Vše, co k tomu potřebujete, je speciální sada na broušení od společnosti BeaverCraft. Takové příslušenství k broušení je nejpohodlnější k použití, nejbezpečnější a méně náročné na rozvoj dovedností při broušení.

Sada na broušení BeaverCraft LS6P1 bude vaší vítěznou volbou a nepostradatelným nástrojem ve vaší dílně. Tato sada obsahuje vše, co potřebujete k tomu, abyste mohli bez prodlení začít brousit nástroje. Má oboustrannou desku s obtahovací kůží a tyčinku zelené brusné hmoty. Udržování dřevoobráběcích nástrojů ostrých jako břitva pomocí této sady bude nejen bezproblémové, ba i zábavné.