Základní řezbářské techniky - tohle by měl znát každý začátečník!

Když se ocitnete v dílně s nožem v jedné ruce a kusem dřeva v druhé, můžete se cítit trochu vyděšeně nebo ztraceně: co teď budu dělat? Jak přijdu na to, co mám dělat rukama, jak správně držet dřevo? Takhle přemýšlel každý, když začínal s řezbářstvím, takže za takové myšlení se vlastně nemusíte stydět. Jak se tedy naučit tyto techniky ručního vyřezávání dřeva? Na co se zaměřit a jak to dokonale nacvičit?

Základní techniky řezbářství

Jsou věci, které se jako začátečník musíte nebo nemusíte naučit, ale některé z nich jsou zásadní a mohou ovlivnit nejen kvalitu času, který v dílně strávíte, ale také vaše zdraví a pohodu. Proto je docela důležité vědět něco o řezbářství, než začnete. Zde jsou uvedeny techniky, které považujeme za základní techniky vyřezávání do dřeva.

V první řadě se samozřejmě musíme zmínit o bezpečnostních pravidlech. Pokud si chcete užívat to, co děláte, aniž byste riskovali úraz, je nutné nosit bezpečnostní pomůcky, jako je páska a chránič palce.

Při vyřezávání nikdy nemiřte nožem směrem k sobě a nikdy směrem k sobě nevyřezávejte, nůž od sebe pouze odstrkujte. Riskovat, že vám ruka vyklouzne a nůž se dostane někam, kam nemá, není nikdy příjemné.

Řežte z kopce, od nejvyššího bodu dřeva k nejnižšímu. Pokud budete postupovat opačně, můžete dřevo svým nástrojem snadno zlomit. Když jedete z kopce, dřevo je podepřeno vlastní vahou a nezlomí se. Vždy chcete jít po směru vláken nebo napříč, protože tak máte větší kontrolu nad tím, co děláte.

Pokud se přece jen rozhodnete jít podél vláken, dělejte to malými tahy, abyste vyřezali malé kousky dřeva, protože pokud se chcete zbavit velkých kusů, mohou při tom prasknout a to vám proces ztíží.

Koncová vlákna můžete vyřezávat nařezáváním. Je to obvykle nejtvrdší část dřeva a vyžaduje velmi ostré nástroje. Při této činnosti buďte opatrní! Palec můžete přiložit k zadní straně nože nebo dláta (ne před něj!), abyste použili větší sílu.

Toto jsou jednoduché techniky vyřezávání do dřeva, které musíte znát, abyste byli při vyřezávání bezpeční a produktivní.

Existují nějaké pokročilé techniky vyřezávání do dřeva?

To, co někteří lidé mohou nazvat pokročilými, bychom my nazvali vášnivějšími. Musíte pochopit, že pokročilejší řezbářství jednoduše znamená, že chcete dělat víc, než jste začali. Chtít rozšiřovat své vize, zkoušet nové věci a nástroje, zajímat se o nové věci, které s vámi lidé sdílejí - tomu říkáme pokročilý.

Obvykle to znamená naučit se techniky, o kterých jste dosud neslyšeli - například co víte o japonských řezbářských technikách? Jsou samozřejmě odlišné, ale jde také o použití jiného přístupu k dosažení krásných výsledků, takže to je to, co vás může zajímat.

Japonské techniky se používají hlavně pro reliéfní nebo trojrozměrné vyřezávání různých dekorativních prvků, takže pokud se rádi věnujete těmto technikám, určitě se musíte podívat na výukové programy, abyste se inspirovali a vyzkoušeli si něco nového. Vtip japonského řezbářství spočívá hlavně v nástrojích - mají mnohem větší rozmanitost a používají velké množství různých nástrojů při jedné práci, aby dosáhli tak působivého výsledku.

Možná jste také slyšeli o švédských řezbářských technikách - vydejte se tam, pokud rádi vytváříte neobvyklé kuchyňské nádobí, jako jsou lžíce, misky, hrnky apod. Na toto téma existuje kniha od Willeho Sundqvista, je velmi podrobná a složitá, ale rozhodně stojí za to.  

Existuje také spousta návodů na oba tyto styly, které můžete sledovat na YouTube. Podívejte se na ně!

Základní techniky reliéfního vyřezávání do dřeva

Problémem při reliéfním vyřezávání může být často dobře a odděleně udržet jednotlivé úrovně řezby, abyste nakonec neztráceli spoustu času zbytečně.

Existuje "pravidlo palce", které říká, že nejnižší část vaší reliéfní řezby nesmí být níže než polovina výšky dřeva. Pokud tedy například pracujete na dřevěném špalku, který je vysoký 2 palce, měla by být nejnižší úroveň o 1 palec nižší. A všechny ostatní musí být rozděleny stejnou mírou. Pokud na stejném příkladu potřebujete vytvořit 6 úrovní, měly by být rozměry odpovídajícím způsobem 1 palec (nejhlubší), 1,2, 1,4, 1,6, 1,8 a 2 palce.

Řezání napříč úhlopříčkou je skvělý trik pro reliéfní řezbu (nebo vlastně jakoukoli jinou řezbu), protože jedna strana úkosu v-nářadí řeže s vláknem a druhá proti němu. Mít čistý obrys je důležité, protože budete vyřezávat kolem něj a díky ostrým definovaným liniím bude vaše reliéfní řezba vypadat úhledně.

Buďte pozorní a nespěchejte; reliéfní řezbu vytvářejte s rozumem a opatrně, protože se jedná o velmi důkladný styl vyřezávání, který od řezbáře vyžaduje velkou přesnost. 

To jsou základní rady pro dnešní řezbářství. Zahrnují popis některých řezbářských technik pro začátečníky i pokročilé typy (či spíše styly) a několik rad k reliéfní řezbě. Doufejme, že pro vás budou tyto informace užitečné a aktuální, aby se vaše nejnovější řezbářské práce zlepšily!