Základní kroky v řezbářství, první dovednosti, upevňování, dokončování a další!

Někdy, když začínáte dělat něco nového, se zastavíte a vrátíte se zpět kvůli jedné obavě. Strach, že selžete, uděláte něco špatně, budete před někým jiným nebo sami před sebou vypadat hloupě. Tyto myšlenky mohou tvrdě zasáhnout a zabránit vám v radosti z věci, která může být vaším dalším mistrovským dílem.

Je přirozené, že o sobě pochybujete, když pro sebe začínáte novou věc, nicméně to není důvod, proč to nedělat. I když je to děsivé, můžete si sami představit, jak příjemný pocit by to byl, kdybyste dokázali, že jste ještě lepší, než jste si mysleli. Tento článek je tedy směsicí myšlenek, jak předejít některým chybám při řezbářství a jak si tuto krásnou činnost lépe a snadněji osvojit.

První dovednosti pro začínající řezbáře

Nejlepší, co existuje, je tato rada pro nového řezbáře - získávejte informace, kde se dá. Sledujte výukové programy, čtěte knihy a komunitní fóra, požádejte přátelského souseda, aby vám ukázal, co a jak. Vše, co se dozvíte, je cennou informací, která vám v budoucnu pomůže. Úplně první dovedností, kterou potřebujete, je pozornost a schopnost učit se.

Druhou, ale v žádném případě ne méně důležitou dovedností je práce s nástroji. Proto se musíte umět učit. Každý nástroj má svá specifika, a přestože pro všechny platí několik stejných pravidel, v některých momentech jsou zcela odlišné. Neumět pracovat s nástroji, které máte, může zničit vaše řezbářské umění nebo dokonce vést ke zranění - a to přece nikdo nechce, že?

Další dovedností, kterou řezbář velmi potřebuje, je péče o sebe a své nástroje. Nikdy nezapomínejte na bezpečnostní vybavení, jako je chránič palce a bezpečnostní páska, abyste se vyhnuli zranění. Vždy udržujte nástroje ostré a vyleštěné, protože práce s tupými nástroji vás v lepším případě velmi rychle unaví a v horším případě povede k úrazu.

První dovednosti nového řezbáře se stávají základem pro váš další rozvoj v tomto směru. Dejte si na čas, naučte se, jak pohybovat rukama s nástroji v nich, jaké dřevo zvolit a další neuvěřitelně důležité věci, a poznáte, že váš výzkum a trpělivost povedou určitě k úspěchu!

Oprava poškozených dřevořezeb

Existuje mnoho způsobů, jak se vaše řezbářské práce mohou poškodit, a ne za všechny může řezbář. Může se to stát ve všech fázích vyřezávání, takže si to probereme trochu podrobněji.

Pokud vás vybraný kus dřeva při zahájení vyřezávání náhle překvapil prasklinami nebo dírami, není to důvod k tomu, abyste to vzdali. Přemýšlejte o tom, jak chcete, aby tyto řezby vypadaly. Pokud se je chystáte natírat, v obchodech lze koupit spoustu plnidel, která sice nevypadají jako dřevo, ale určitě vyplní dutiny ve dřevě. Pokud však chcete, aby vaše projekty vypadaly jako dřevo, může to být trochu složitější. Vezměte si trochu dřevěného prachu (nebo do tohoto prachu proměňte odpadní kousky z obrobku), smíchejte ho s lepidlem na dřevo a touto směsí vyplňte otvory. Pokud jsou otvory opravdu malé, můžete je jednoduše oprášit smirkovým papírem - samozřejmě velmi hrubým.

Pokud se chystáte řezbářské práce natírat, nikdy nezapomeňte použít základní nátěr, jinak se dřevo časem poškodí. A jednou za čas řezby přelakujte další vrstvou oleje nebo vosku, abyste předešli potížím. Tyto tipy na opravu poškozených dřevořezeb vás snad zachrání. 

Dokončení dřevořezby

Existují různé způsoby, jak řezby také povrchově upravit, které si můžete vybrat poté, co se rozhodnete, jak chcete, aby vaše řezba vypadala na samém konci. Pokud chcete co nejméně povrchové úpravy, abyste zachovali co nejpřirozenější vzhled, musíte zvolit nějakou povrchovou úpravu přírodním olejem. Je to možnost pro dekorativní prvky nebo figurky, které zůstanou uvnitř, mimo dosah deště a slunečních paprsků. Oleje se na dřevo nanáší velmi snadno, ale neposkytují takovou ochranu jako těžší povrchové úpravy. Vybírejte tedy s rozmyslem. Z olejů můžete zvolit například lněný olej, který patří k nejběžnějším.

Další možností, kterou můžete zvolit, je vrstvená povrchová úprava. Ta je chemická, takže lépe chrání, ale dodává řezbě uměřenější druh vzhledu, takže není podle vkusu každého. Je to možnost, kterou vyžadujete, pokud bude řezba, na které pracujete, venku nebo se jedná například o velký kus nábytku. Vtip je v tom, že vrstvená povrchová úprava vyžaduje nanesení více než jedné vrstvy na dřevo a každá vrstva potřebuje poměrně hodně času na zaschnutí, takže celková úprava může trvat až několik dní.

Povrchová úprava dřevořezby je velmi důležitým krokem, protože právě díky ní se vaše dřevořezba stane odkazem a bude mít dlouhý život. Proto s ní nespěchejte, udělejte si průzkum, vyzkoušejte různé věci a pokryjte každý centimetr té řezby, kterou máte před sebou. Protože pokud to neuděláte, bude neuvěřitelně těžké vaši řezbu zachránit, až začne časem hnít nebo praskat.

Doufejme, že vás tyto rady povzbudí, abyste pokračovali a zlepšovali své dovednosti. Všichni máme obavy a pochybnosti, ale je tak příjemné dokázat si, že jsme silnější než ony. Nepřestávejte vyřezávat a pojďme společně kupředu!