DEN OTCŮ: Jak vyřezat dřevěnou píšťalku z vrbového dřeva

BCdenOtcuBlog1

Proč se pustit do výroby dřevěné píšťalky?

Hledáte originální dárek k blížícímu se Dni otců, kterým potěšíte vašeho tatínka? Anebo chcete strávit čas se svou rodinou a zároveň vytvořit nezapomenutelný zážitek? Máme pro vás skvělý nápad! Vyrobte si společně dřevěnou píšťalku pomocí řezbářského nože. Touto kreativní činností si užijete nejen plno zábavy, ale také získáte jedinečný dárek, který si zamiluje malý i velký kutil.

Oslavte společně Den otců originálním dárkem! 

Během přípravy a celého procesu vyřezávání si můžete společně povídat, vyměňovat si rady a sdílet zážitky. Tato skvělá nenáročná aktivita vytváří silné rodinné pouto a umožní vám strávit kvalitní čas spolu.

Nakonec, až bude dřevěná píšťalka hotová, můžete si ji společně ozdobit vyřezáním ornamentů nebo nabarvit. Každý kousek se tak stane unikátním dílem a táta jistě ocení, že jste se věnovali tvorbě píšťalky vlastníma rukama.

Jak získat všechny potřebné nástroje za zvýhodněnou cenu?

Nezapomeňte také využít speciální akce, která probíhá právě k příležitosti Dne otců. Řezbářské hobby sady od ukrajinské firmy Beavercraft jsou nyní dostupné za výhodnou cenu a obsahují veškeré potřebné vybavení pro tvorbu a zdobení dřevěných výrobků (nůž, ochranné pomůcky, štětec, barvy, dřevěný polotovar, atd.). S touto sadou získáte nejen kvalitní nástroje, ale také návody a tutoriály, které vám pomohou zdokonalit vaše dovednosti ve vyřezávání. Kompletní nabídku sad najdete ZDE.

BCdenOtcuBlog2

Takže neváhejte a vydejte se na společnou dobrodružnou cestu řezbařiny. Vyrobte dřevěnou píšťalku jako originální dárek k oslavě Dne otců a zároveň si užijte spoustu radosti a nezapomenutelných momentů. Navíc vybranou hobby sadu od Beavercraft si můžete nyní pořídit za skvělou akční cenu.

 

NÁVOD – výroba píšťalky z vrbového prutu

Potřebné materiály:

  • Čerstvá vrbová větvička

  • Kratší nůž nebo zavírací kapesní nůž

  • Brusný papír (střední hrubost)

  • Volitelné: řezbářské nástroje pro dekorace, barvy a štětec pro ozdobení, lak pro fixaci

 

Manuál:

  1. Zvolte vhodný prut vrby bez oček a opatrně uřízněte asi deseticentimetrový kousek, který by měl být silný jako malíček.

  2. Vytvořte zářez kolem obvodu prutu, abyste oddělili kůru od dřeva. Použijte střenku nože a lehce klepejte po kůře, aby se oddělovala snadněji. Při otloukání pomalu otáčejte prutem. Tady se zrodilo známé pořekadlo "Otloukej se, píšťaličko".

     

    OTLOUKEJ SE, PÍŠŤALIČKO

    Otloukej se, píšťaličko,
    otloukej se, otloukej.
    Nebudeš-li otloukati,
    budu na tě žalovati
    knížeti pánu,
    a on ti dá ránu,
    až odletíš ke zlatému džbánu.

     Huš, huš, huš,
    vrazím do tě nůž,
    vrazím do tě kudličku,
    vyrazím ti dušičku,
    vrazím do tě zavíráček,
    budeš zpívat jako ptáček.

 

  1. Jakmile kůra povolí, vyřízněte zářez, který umožní vzduchu rozrážet se při pískání. Ujistěte se, že zářez je dostatečně velký.

  2. Vyjměte volný prut z kůry a oddělte "jazyk" - malý kolíček mezi koncem a zářezem. Seřízněte ho z jedné strany do roviny.

  3. Vložte odříznutý "jazyk" zpět do píšťalky z jedné strany. Zkraťte volný prut a zarovnejte ho nožem. Vraťte prut na původní místo z druhé strany.

  4. Gratulujeme! Vaše píšťalka je hotová. Můžete ji vyzkoušet a zapískat. Pokud se vám to nepovede napoprvé, nevzdávejte to. Je třeba najít správnou vzdálenost volného prutu od zářezu v píšťalce.

  5. Buďte opatrní, abyste neporušili proužek kůry u zářezu, protože to by mohlo znemožnit fungování píšťalky.

  6. Po "rozpískání" můžete upravovat tón píšťaly zasouváním a vysouváním volného prutu.

  7. Pokud je proutek hrubý a zadrhává se, použijte brusný papír a opatrně vyhlaďte jeho okraje.

  8. Píšťalku můžete ozdobit vyřezáním ornamentů do rukojeti (kůry nebo přímo dřívka) volného prutu nebo dozdobit pomocí štětce a barev. Vytvořte si vlastní design podle své fantazie a přání. Po dobrém zaschnutím zafixujte barvy lakem (stačí lak na vlasy).

  9. Pro nejlepší výsledek použijte jednoletý vrbový výhonek, který musí být opatrně a s citem odříznut.

     

BCdenOtcuBlog3

Tento manuál vám umožní vyrobit si vlastní píšťalku, zároveň rozproudí kutilskou atmosféru a možná i nastartuje nový koníček vašeho dítětem ve vyřezávání. Běžte do toho a užijte si rodinnou zábavu! Držíme palce a přejeme pískání zdar!

Video manuál: