Jak nabrousit lžičkový nůž, aby byl ostrý jako břitva

Umělecké řezbářství je proces, který vyžaduje speciální řezbářské nástroje. V současné době se řezbářství opět stává populárním mezi znalci uměleckých řemesel.

Začínající řezbáři si nemusí pořizovat celou řadu nástrojů, se kterými pracují zkušení řemeslníci a odborníci. Pro první kroky při zvládání tohoto dřevořezbářského umění stačí mít základní sadu nástrojů. Začínající řezbář tak bude mít dostatek času, aby pochopil složitosti práce s jednotlivými noži a dláty, získal cit pro zvláštnosti dřeva a zvládl základní techniky opracování dřeva. S rostoucími dovednostmi bude moci řezbář pokračovat a zvládnout další nástroje.

Výčet řezbářských nástrojů by nebyl úplný, kdybychom nezmínili lžičkové nože - speciální nože na výrobu dřevěných lžic, hrnků, misek, dalšího domácího náčiní a různých řezbářských projektů, které vyžadují použití nástrojů se lžičkovým ostřím.

Řezbářské nože na lžičky: jejich použití a vlastnosti

Lžičkový nůž je druh řezbářského nástroje, speciální nůž s hákem pro vytváření prohlubní ve dřevě, například lžic, jehož čepel je zahnutá v kruhovém směru. Od ostatních řezbářských nožů se liší tím, že jeho ostří je na zahnutém okraji, nikoli na konci čepele proti rukojeti.

Tyto nástroje jsou určené k ručnímu vyřezávání do dřeva bez použití kladiva nebo paličky. Řezání dřeva se provádí pouze silou ruky.

Nože na vyřezávání lžic mají kulovité ostří, což umožňuje (kromě vyřezávání lžic) používat je k výrobě různých ozdobných dílů, u nichž je nutné prohloubení.

Název nástroje hovoří sám za sebe. Je zřejmé, že pomocí řezbářského nože s hákem lze vyřezávat lžíce: tvarovat vnitřek misky (odstraňovat materiál vyhloubením dřeva). Rozsah použití tohoto nástroje je však významnější, než si mnozí myslí. Tento nůž můžete použít také k výrobě větších nádob, například šálků,  talířů, a také k dekorování povrchů vašich projektů. Pomocí takového nože můžete vyrobit celou řadu dekorativních předmětů a interiérových prvků. S tímto druhem nástroje je vyřezávání jakýchkoli konkávních ploch snadné, zábavné a rychlé.

Lžičkové nože poskytují mnoho výhod pro úhlednost při vyřezávání do dřeva. Mezi nejdůležitější patří např:

  • schopnost vyřezávat prohlubně různých tvarů do jakéhokoli dřevěného tvaru
  • lehké zpracování dřeva
  • pohodlné použití
  • vytváření dekorativních řezbářských prvků na vašich řezbářských projektech

K použití nože s hákovým ostřím nepotřebujete zvláštní pracovní plochu. Obrobek nemusíte fixovat; můžete řezat volně v nepodepřené poloze. Kromě toho se lžíce řezbářského nože poměrně snadno brousí pomocí levných jednoduchých nástrojů.

Existuje mnoho druhů nožů na vyřezávání lžic. Liší se velikostí, profilem, upevněním čepele atd.

Výběr správného nástroje

Při výběru nástroje věnujte zvláštní pozornost kvalitě a spolehlivosti pracovní části. Odolné, dokonale nabroušené výrobky vám umožní vynaložit méně úsilí a času.

Pokud hledáte možnost, která bude vyhovovat jak odborníkovi, tak řezbářskému nováčkovi, podívejte se na naše skvělé modely lžičkových nožů, které jsou vyrobeny z kvalitních a odolných materiálů.

Lžíce řezbářského nože 25 mm s dubovou rukojetí a lžíce řezbářského nože s hlubokými fazetami s dubovou rukojeťí jsou nezbytnýmy pomocníky řezbáře a truhláře, nepostradatelnými při práci se dřevem.

Řezbářský nůž na lžíce SK1Oak od společnosti BeaverCraft je šikovný a odolný nástroj ve tvaru písmene U, bez kterého se neobejdete. Perfektně se hodí k vyřezávání lžic, hrnků, misek a oblých tvarů u vašich projektů. Průměr zaoblení je přibližně 25 mm a díky čepeli z uhlíkové oceli si snadno poradí s měkkým i tvrdým dřevem.

Další výdobytek značky BeaverCraft vám pomůže vytvořit umělecké řezbářské vzory u vašich projektů. Lžíce řezbářského nože Deep Cut s jedinečným tvarem čepele vám přinese skvělý zážitek z vyřezávání do dřeva. Konstrukční vlastnosti tohoto nože jsou ideální pro vyřezávání výrobků, které vyžadují hluboké hladké řezy - nádob, hrnků, Kuksy a samozřejmě lžic. Nezáleží na tom, zda jste pravák nebo levák - s takovým nožem se vám bude pracovat stejně dobře. Jeho oboustranně naostřená čepel vám poskytne větší flexibilitu při práci na projektech jakékoli složitosti.

K výrobě takového nože používáme materiály prvotřídní kvality - čepel z oceli s vysokým obsahem uhlíku a ergonomickou rukojeť z dubového dřeva. Čepel je ostrá jako břitva, díky čemuž jsou řezy dokonale hladké a dřevo se snadno řeže bez vynaložení větší fyzické námahy. Stejně jako model SK1 je tento nůž nepostradatelný pro řezání měkkého a tvrdého dřeva.

Obtahovací kůže na broušení lžičkových nožů - snadný způsob ostření

S jakýmkoli přípravkem na zpracování dřevěného materiálu je třeba správně zacházet. Především se to týká ostrosti čepelí. V průběhu procesu se nástroj na řezání do dřeva otupí, takže je třeba jej pravidelně brousit. Řezbář by měl mít speciální nástroje na udržování ostrosti čepelí svých nožů.

Aby byl proces ostření řezbářských nožů na lžíce rychlý a efektivní, vytvořili jsme multifunkční oboustranný brusný systém LS5 na lžičkové nože. Tato deska vám pomůže udržet nože a dláta stále ostré, což přímo ovlivňuje výsledek vaší práce. Obtahovací kůže na broušení nožů BeaverCraft LS5 je nástroj se dvěma pracovními plochami určenými pro různé druhy práce. Na jedné straně je brusný papír pro broušení. Druhá strana - kožený popruh - slouží k dokončovacím pracem. Je lepší jej používat s brusnou pastou.

Péče o řezbářské nástroje: jak doma brousit lžičkový nůž?

Broušení nožů pomocí tohoto systému se může zpočátku zdát jako náročný a trochu matoucí úkol. Pokud však chcete, aby vaše nože byly co nejostřejší, je oboustranná deska s obtahovací kůží a brusným papírem od společnosti BeaverCraft nezbytnou výbavou pro úspěšné projekty s využitím řezbářských lžičkových nožů. Koneckonců, krásná a čistá řezba není možná bez ostrých a odolných lžičkových nožů

Jak obtahovací desku LS5P?

Jak již bylo uvedeno, oboustrannou desku s obtahovací kůží a brusným papírem od společnosti BeaverCraft lze použít ke dvěma úkolům - broušení a leštění lžičkových nožů a dlát. Jeho jedinečná konstrukce je vytvořena pro broušení nástrojů s hákem.

Podstata broušení je následující:

  • vyhlazení nerovností, které nejsou viditelné
  • obnovení ostří
  • jemné leštění a dokončovací úpravy čepele

Princip činnosti je zcela jednoduchý:

  • nejdříve naneste brusnou pastu na obě strany desky LS5P
  • poté přiložte čepel pod nejmenším úhlem k obtahovací kůži
  • lehce přitlačte a udržujte lžičkový nůž v pohybu podél kůže (od špičky ke konci čepele), přičemž tyto pohyby opakujte 10-15krát
  • sledujte pohyb rukou: pravá drží lžičkový nůž ve správném úhlu; levá otáčí rukojetí
  • dále měňte polohu nože, snažte se rovnoměrně leštit břity
  • vyleštěte čepel leštící pastou

Poznámka! Vaše pohyby by neměly být příliš rychlé. To je vše! Vaše zavírací, kuchyňské a lovecké nože jsou s pomocí naší luxusní obtahovací desky opět ostré.

Bez ohledu na to, jak drahý a kvalitní je váš lžičkový nůž nebo sekáček, bude časem vyžadovat údržbu. Broušení a jemné dokončovací práce jsou dovednosti, které budete muset ovládat, pokud se rozhodnete věnovat řezbářskému umění. Broušení nožů není žádná velká věda, ale vše přichází se zkušenostmi. Pochopením principu jak brousit nože a dodržováním našich rad je rychle dostanete do rukou a přejdete na profesionální úroveň péče o nástroje.

Dosáhnout ostrosti jako břitva u vašeho řezbářského nástroje lze nejen pomocí složitých mechanismů, ale i dostupnějšího brusného prostředku - oboustranné obtahovací desky BeaverCraft Paddle Strop. Mnoho zkušených řezbářů si pomocí tohoto zařízení brousí své lžičkové nože. Je to rychlý a účinný způsob, jak své nože a nástroje s hákem znovu oživit.

Nepropásněte svou šanci! Objednejte si naši oboustrannou obtahovací desku a pomozte svým nožům být opět ostré jako břitva!