Druhy dřeva pro řezbářství

Každý začínající řezbář se může potýkat s problémem výběru nejlepšího dřeva pro řezbářství. Materiál je v tomto případě rozhodující. Veškeré vaše tvůrčí nadšení může ochladnout, pokud si vyberete špatné evo.

Pokud si nejste jistí, jaké druhy dřeva použít pro své řezbářské projekty, pomůže vám s rozhodováním tento průvodce.

Zelené a sušené dřevo: poznejte rozdíl

Vyřezávat lze z jakéhokoli dřeva - zeleného (čerstvě nařezaného) nebo vysušeného (vyzrálého) - volba je na vás. Hlavní je zapamatovat si všechny vlastnosti každého z nich. Schopnost pracovat s oběma druhy dřeva osvobozuje řezbáře od volby tématu svého projektu a záměru pro řezbářské práce a vytváří příznivé podmínky pro experimenty.

Bez ohledu na to, jaké dřevo pro řezbářství zvolíte - čerstvé nebo vysušené - musí být kvalitní, bez příčných vrstev a suků. V takových podmínkách se neláme, nepraská ani neštípe.

Zelené dřevo umožňuje provádět technicky složitější projekty, které by bylo obtížnější vyrobit ze suchého dřeva. Tento druh dřeva má dostatek výhod: je vhodný pro začátečníky, protože se z něj snadno vyřezává a trénují se různé řezy. Navíc si ho můžete nasbírat v lese nebo v parku poblíž svého domu.

Jednou z nevýhod zeleného dřeva pro řezbářství je vysoké množství vlhkosti, které může způsobit, že vaše výrobky po vysušení popraskají. Zanechává také stopy na vašich nástrojích, které se pak obtížně čistí.

Lepší je vyžezávat z mnoha druhů vysušeného dřeva, protože má lepší stabilitu. A existuje pro to mnoho důvodů. Dřevěné výrobky vyřezané ze suchého dřeva nepraskají a nemění tvary a celkové rozměry. Suché dřevo je univerzální, protože je vhodné pro všechny úrovně dovedností - od začátečníků až po pokročilé. Skvěle se hodí pro projekty s jemnými detaily a dokonale nasákne barvu.

Jakkoliv je suché dřevo pro řezbářství skvělé, má i své nevýhody - trochu hůře se řeže a může vyžadovat rozsáhlejší sadu řezbářských nástrojů.

Jak vybrat dřevo pro své projekty: jednoduchý průvodce pro začátečníky

Ať už se rozhodnete vyřezat jednoduchou karikaturu, figurku zvířete nebo originální dekorační předmět, musíte znát nejlepší dřevo na vyřezávání pro začátečníky. Různé druhy mají různé vlastnosti a barevné odstíny, proto by měl každý začátečník při výběru kvalitního dřeva pro řezbářství zvážit následující tyto věci:

  • druh dřeva
  • bezpečnost použití (některá dřeva jsou toxická, práce s nimi není bezpečná)
  • měkkost/tvrdost (pružnost)
  • celistvost (vyhněte se dřevu s vadami, jako jsou suky a praskliny)
  • vlhkost (příliš vlhké nebo příliš suché dřevo není vhodné pro řezbářství)
  • hustota/pevnost (snadné zpracování)

Výběr nejvhodnějšího dřeva pro řezbářství pro začátečníky bude záviset na osobních preferencích a designu projektu, který chcete dokončit. Pokud však s řezbářstvím teprve začínáte a je pravděpodobné, že budete dělat chyby, je nejlepší zvolit některé z nejlevnějších dřev, jako je měkká lípa, osika, ořešák nebo bílá borovice. S těmito dřevy se snadno pracuje a vaše nástroje se tak rychle neopotřebují.

Správný druh dřeva má při řezbářství velký význam. Pokud máte rádi vyžezávání soch, je lepší použít odolné druhy dřeva, jako je dub, osika, cedr atd. Pro reliéfní nebo detailní řezbu použijte dřevo lípy, břízy a olše. Je měkké a pružné.

Dobrá místa pro získání nejkvalitnějšího dřeva

Jak vidíte, první kroky v řezbářství vyžadují nejprve práci s měkkým dřevem. Mnozí profesionální řezbáři doporučují začít s lipovým evem.

Otázkou tedy je, kde koupit dřevo, pokud jste začátečník? Která místa jsou nejlepší? Je to dilema, kterému bude čelit téměř každý řezbář.

Existuje spousta míst, kde si můžete opatřit dobré dřevo pro své první vyřezávání. Pokud rádi nakupujete řemeslné potřeby mimo internet, můžete se podívat k místní pile (pokud ji máte v okolí), do železářství nebo do obchodu se dřevem. Pokud však chcete nakupovat z pohodlí domova, podívejte se do oblíbených internetových obchodů se dřevem nebo řemeslnými potřebami.

 

Stále si nevíte rady s výběrem? V BeaverCraft https://www.beavercraft.cz/

najdete výjimečně kvalitní dřevo - řezbářské špalky a polotovary z lipového dřeva pro začátečníky v různých velikostech a množstvích - bez suků, bez prasklin, doručené k vám domů.

Naše dřevěné špalíčky jsou vyrobeny z přírodního lipového dřeva; mají světlou barvu, hladký povrch a příjemnou strukturu. Jsou měkké, snadno se do nich vyřezává a maluje se. Pokud plánujete vytvořit projekt se spoustou detailů, sady řezbářských špalíčků z lipového dřeva od společnosti BeaverCraft se stanou vaší volbou.

Samozřejmě můžete vyřezávat i z exotických, vzácných a drahých dřev, jako je černý ořech, mahagon, santalové dřevo nebo dokonce jarrah. Tato dřeva mají jedinečný vzhled, nenapodobitelné vlastnosti a samozřejmě vysokou cenu. Díky barvě, struktuře, pevnosti a dalším vlastnostem jsou exotická dřeva oblíbená v mnoha dřevozpracujících odvětvích.

Profesionální řezbáři pracují s různými dřevy. Chcete-li najít nejlepší dřevo pro řezbářství, což je pro začínající řezbáře konečné řešení, musíte experimentovat, rozšiřovat své dovednosti a zvyšovat své řezbářské zkušenosti.