Řezbářské techniky pro začátečníky

Řezbářství je vzrušující koníček, který může být zábavný, prospěšný a relaxační. Než se však do této tvůrčí činnosti ponoříte, je lepší osvojit si některé základy.

Řezbářství nemá přísnou klasifikaci, protože stejný výrobek může spojovat různé druhy této činnosti. Kombinuje mnoho různých metod, stylů a technik v závislosti na použitých nástrojích, zemi, kde se tento druh řemesla vyvinul, materiálu, se kterým pracujete, výšce reliéfu vyřezávaného vzoru a mnoha dalších aspektech.

Obvykle dělíme techniky řezbářství pro začátečníky do dvou kategorií: snadné a složité (ale ne nemožné). Do první kategorie patří následující typy dřevořezby:

  • Vyřezávání
  • Hloubení a vyřezávání lžic

Pokud již máte nějaké zkušenosti s prací se dřevem nebo jste si jisti svými dovednostmi, můžete se pustit do složitějších řezbářských technik:

  • Geometrické vyřezávání do dřeva
  • Reliéfní řezba
  • Vyřezávání oblých předmětů a figurek

Podívejme se tedy blíže na jednotlivé řezbářské techniky a zdůrazněme jejich vlastnosti.

Vyřezávání

Vyřezávání je jednou z nejstarších metod práce se dřevem a zároveň nejjednodušším typem řezbářství, se kterým můžete začít. Tato metoda vyžaduje minimální sadu nástrojů (stačí i jeden dobrý řezbářský nůž) a spočívá ve vytváření tvarů, různých postav a předmětů ohoblováním plátků dřeva.

Technikou vyřezávání můžete z kusu dřeva vytvořit krásný umělecký předmět ze dřeva se složitým vzorem; nůž zanechává ostré, strukturované rysy, které zdůrazňují přirozenou barvu a vzor dřeva.

Vyřezávání se může stát vaším oblíbeným koníčkem, pokud rádi vytváříte různé projekty ze dřeva a tímto způsobem se vyjadřujete. Pokud jste začátečník, nejlepším způsobem, jak s vyřezáváním  začít, je pořídit si základní vyřezávací sadu. Její obsah se může lišit, ale obvykle obsahují všechny základní vyřezávací nože a řezbářské potřeby, které vám pomohou získat cit pro toto řemeslo.

Hloubení a vyřezávání lžic

První dřevěné lžíce se objevily již ve starověku a okouzlovaly svými jedinečnými barvami a vzory. Vyřezávání lžic je jedním z mála druhů řezbářství, které m umožní dotknout se staletých umělecko-řemeslných tradic. Navíc je to vynikající příležitost jak si zdokonalit základní řezbářské dovednosti.

K vyřezávání lžíce ze dřeva budete potřebovat základní nástroje, jako je řezbářský nástroj s háčkem (lžičkový nůž), dláto nebo zahnuté dláto a brusné přípravky, které udrží vaše nástroje v perfektním stavu. To vše můžete získat v jedné řezbářské sadě, aniž byste museli ztrácet čas a peníze nákupem každého nástroje zvlášť.

Dřevěné lžíce se dnes používají nejen v každodenním životě a při vaření. Krásně vyřezávané dřevěné lžíce jsou stále oblíbené jako exkluzivní ručně vyrobený dárek, originální suvenýr a nebo jako sběratelský předmět.

Geometrické vyřezávání do dřeva

Dřevořezba je jedinečná forma umění, která se může stát vzrušujícím koníčkem pro začátečníky. Tento druh řezbářství je nejstarším způsobem zdobení dřevěných domů, nábytku, nádobí, a dokonce i lodí.

Tento způsob řezby spočívá v odebírání malých třísek dřeva a vytváření úzkých (klínových) drážek, které tvoří geometrické vzory a tvary - trojúhelníky, čtverce a kruhy. Drážky se mohou lišit velikostí, hloubkou a geometrií úhlů, pod kterými jsou vytvořeny. Každý geometrický útvar v řezbářství měl svůj význam a symboliku.

Chcete-li se naučit vyřezávat do dřeva pomocí nástrojů pro geometrickou řezbu, musíte zvládnout techniku vyřezávání jednoduchých vzorů ze dřeva a postupně přecházet ke složitějším tvarům a kombinacím rovných a hladkých linií. Pro tento styl vyřezávání do dřeva budete potřebovat základní nástroje pro geometrickou řezbu různých tvarů čepelí, i když někteří řezbáři mohou používat také dláta a rydla.

Reliéfní řezba

Reliéfní řezba je jednou z nejvýraznějších a nejsložitějších technik způsobu řezby do dřeva. Vyznačuje se trojrozměrným charakterem a nemá téměř žádný rovný povrch. Reliéf různých výšek odhaluje tvary ornamentu.

Tato řezbářská technika se vyznačuje mnoha dekorativními detaily, výrazností a bohatostí kompozice (od různých abstraktních a rostlinných dekorů až po ptačí a zvířecí vzory). Obtížnost reliéfní řezby spočívá v dobrém udržení úrovně řezby. Od řezbáře začátečníka vyžaduje přesnost a preciznost.

Pro zvládnutí základních dovedností reliéfní techniky je třeba zvolit správné nástroje a vhodné dřevo. Hlavními nástroji jsou dláta a rydla různých tvarů (ve tvaru písmene U, V), nástroje pro geometrickou a detailní řezbu a lžičkové řezbářské nože.

Vyřezávání oblých předmětů a figurek

Lidé se naučili vyřezávat figurky ze dřeva již před tisíci lety. Dnes je toto umění stejně oblíbené jako na počátku lidských dějin.

Vyřezávání oblých tvarů (carving in the round) vytváří ze dřeva trojrozměrné figury. Tento způsob vyřezávání vám umožní vytvářet krásné dřevěné sochy a figurky a ozdobit interiér vašeho domova.

K výrobě sochařských miniatur můžete použít dřevěné polotovary z různých druhů dřeva. Nejvhodnější je lipové dřevo, protože toto dřevo má jednotnou barvu a strukturu, je velmi měkké a snadno se z něho vyřezává.

Vyřezávání oblých tvarů vyžaduje trochu širší škálu nástrojů od běžných řezbářských nožů po nože pro geometrickou a detailní řezbu, dláta a brusné prostředky (například smirkový papír), které vytvoří hladký a krásný povrch dřeva.

Existuje mnoho stylů a technik řezbářství. Jako začátečník se však můžete pokusit naučit se postupně každou z nich. Začněte s těmi nejjednoduššími, a jak budou vaše dovednosti a zkušenosti růst, můžete přejít ke složitějším technikám řezbářství, které vyžadují více nástrojů a znalostí.

Nezáleží na tom, jakému typu řezbářství se věnujete. Hlavní je dosáhnout mistrovství. Můžete se například věnovat pouze vyřezávání lžiček a při tom, co vás to baví, dosahovat ohromujících a úspěšných výsledků.