Pořízy: tipy a rady na použití, zajímavé modely

Je nemožné v kostce popsat, co je to poříz. Existuje mnoho druhů tohoto obouručního truhlářského nástroje a každý z nich si zaslouží samostatný popis. Zpočátku byl takový nástroj určený k odstraňování kůry z kmenů stromů, postupem času se tesařům zpřístupnily i další funkce. Moderní modely jsou schopny rychle řezat obrobky, pečlivě zpracovávat konvexní a konkávní plochy a vytvářet drážky.

Jak funguje poříz

Klasický poříz pro práci se dřevem se skládá z dlouhé rovné čepele, která se na okrajích zužuje. Na jeho konce se nasazují dřevěné nebo plastové rukojeti (první možnost je výhodnější). Rukojeti jsou ve směru k čepeli buď nakloněné, nebo jsou spojené rovně. Díky této konstrukci můžete rychle řezat dřevo a pracovat s nerovným povrchem. Některé modely jsou vybavené mechanismy pro ovládání nastavení a hloubky řezu.

Pokud má poříz tahem dovnitř zahnutou čepel, je vhodné jej používat pro jemné řezání dřeva. Práce s ostřím  vyžaduje mimořádnou opatrnost a přesnost. Přílišná razance může vést ke zranění. To však platí pro jakýkoli truhlářský nástroj.

Druhy pořízů

Příklady některých oblíbených obouručních pořízů pro práci se dřevem.

Americký

Je vybavený plochou čepelí namířenou směrem k řezbáři. Délka ostří se pohybuje od 20 do 35 cm. Rukojeti jsou ohnuté k čepeli pod úhlem 85-90°. Existuje model se sklopnými rukojeťmi. Čepel takového nože má drážku a trojúhelníkový profil. Nástroj je vhodný jak pro hoblování klád, tak pro různé tesařské práce. 

Londýnský

Plochá rovná nebo mírně zakřivená čepel o délce od 20 do 45 cm. Profil je obdélníkový se zkosením do 30°. V klasickém provedení jsou rukojeti v pravém úhlu k čepeli. Tento poříz lze použít k zkosení a zaoblení dílů. Modely londýnského typu jsou velmi podobné německým, pouze mají trojúhelníkovou čepel.

Francouzský

Zvláštností tohoto pořízu je tvar rukojeti - připomíná vejce nebo houbu. Čepel je plochá, rovná nebo mírně konkávní, s obdélníkovým profilem, dlouhá 10 až 25 cm. Rukojeti jsou často vyvýšené nad čepel, umístěné v úhlu 90°.

Tento nůž je určený k řezání hlubokých rýh. Vypouklá čepel dlouhá 15-20 cm je obvykle ostřena z vnější strany. Alternativou takového nástroje je jednoruční hákový nůž, který je vhodný k řezání drážek.

Švédský

Dnes nejběžnější model, všeobecně uznávaný pro svou všestrannost. Krátká, rovná čepel, zakončená paralelními rukojeťmi - je pohodlná pro tahání i tlačení.

Návod k použití

Každý někde začíná, proto zde uvádíme několik rad pro začátečníky.

 

  1. Než budete vědět, jak se poříz používá, měli byste mít hodně praxe. Vždy pracujte oběma rukama, úchop je pevný, ale ne příliš tvrdý. Pro lepší ovládání se doporučuje položit palce na čepele, zatímco rukojeti držíte ostatními prsty.
  2. Dřevěný obrobek musí být bezpečně upevněný pomocí upínacího zařízení. Je důležité, aby řezání podél vláken bylo pohodlné. Poloha vašich nohou by měla být co nejstabilnější.
  3. Nejprve můžete provést několik zkušebních řezů přitažením pořízu k sobě. Pokud je dobře nabroušený, měla by se vlnovka oddělit od dřeva bez větší námahy. Za vyzkoušení stojí jak krátké, tak dlouhé pohyby. Stejně tak si nacvičte řezání zdola nahoru.
  4. Při odstraňování lepkavého dřeva budete muset vyvinout větší sílu a kontrolovat hloubku řezu. Pro začátek se doporučuje provést sérii krátkých trhnutí směrem k sobě. Takovými pohyby nemůžete řezat dřevo příliš hluboko, takže se nemusíte bát, že by se vám velký poříz zasekl. Posouváním pořízu ze strany na stranu a jeho držením pod úhlem můžete rychle a zcela kontrolovaně odstranit velké množství dřeva.
  5. Chcete-li vytvořit drážku na konkávním povrchu, musí úkos směřovat dolů. V takovém případě mírně nadzvedněte rukojeti, abyste vytřepali třísky. Měli byste pracovat směrem dolů, abyste neodřízli příliš mnoho v místech, kde se mění struktura. Na vypouklém povrchu je lepší začít od horního bodu. Řezat můžete jak směrem dolů, tak nahoru.

Každý mistr má svůj vlastní způsob práce s pořízem. Jediný způsob, jak se zdokonalit, je co nejvíce cvičit a mít na paměti základní bezpečnostní pravidla. Poříz můžete použít na jakýkoli dřevěný povrch. Některé modely mají na rukojeti otvor, abyste mohli nástroj zavěsit, což je ještě lepší. Poříz od společnosti BeaverCraft je dodávaný s koženým pouzdrem, takže si nemusíte dělat starosti s jeho uskladněním.

Jak nabrousit poříz

Jak pořízy udržovat ostré? Často mají dlouhé čepele, takže klasické broušení na brusném kotouči je obtížné. Bezpečnější je použít plochý brusný kámen (přírodní, keramický, diamantový). Zároveň je lepší držet nástroj ve svislé poloze a opřít jednu rukojeť o stabilní povrch. Účinnější je brousit poříz dlouhými tahy.

Pro jemné dotažení ostří budete potřebovat speciální pilník. S ním můžete dát úkosu téměř dokonalý tvar. Proces je poměrně zdlouhavý a pracný, ale vaše úsilí by mělo být odměněno důstojným výsledkem. Někteří nadšenci jdou ještě dál a vytvářejí mírné zkosení na hřbetu čepele. To poskytuje dodatečnou obratnost a zlepšuje ovládání.

Broušení zakřivených čepelí pořízů je ještě náročnější. Zaoblený nebo zakřivený profil je na brusném kotouči téměř nemožné zafixovat, obtížné je to i s rovným ostřím. Je lepší koupit si nový nástroj nebo oslovit profesionála. Pokud si rozhodně chcete poradit sami, doporučuje se pro zakřivené čepele brousicí blok, pro ploché čepele rovný.

Když si koupíte poříz v obchodě BeaverCraft, získáte dokonale nabroušený výrobek, ale časem ho bude třeba ještě nabrousit. Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti, je rozumnější požádat o pomoc odborníka. Stále si však můžete zkusit poradit vlastními silami.

Kde si mohu koupit poříz?

Rovný poříz  a další nástroje pro práci se dřevem můžete zakoupit v internetovém obchodě BeaverCraft www.beavercraft.cz. Nabízíme vám k nahlédnutí přehled některých oblíbených modelů.

DK1S - Požíz s dubovou rukojetí v koženém pouzdru

Univerzální poříz pro jemné řezání. S jeho pomocí můžete hoblovat fazetované díly, zaoblovat obrobky a dávat jim různé tvary.

Hlavní vlastnosti:

  • délka čepele - 120 cm
  • tloušťka čepele - 120 mm
  • celková délka - 360 mm
  • hmotnost - 150 g
  • materiály - uhlíková ocel, dub, pravá kůže

Tento poměrně velký poříz je vysoce odolný. Čepel z uhlíkové oceli je dobře kalená a dokonale naostřená. K ochraně čepele před vnějšími vlivy a uživatele před náhodným pořezáním slouží kožené pouzdro. Elegantní pouzdro dobře zapadá do celkového designu výrobku.

 

Rukojeti jsou dlouhé 12 cm - více než dost pro pohodlný úchop. Rukojeti jsou vyrobené z přírodního dubového dřeva, povrch je natřený lněným olejem. Poříz získal mnoho pozitivních hodnocení od profesionálů pracujících se dřevem. 

DK2S – poříz s jasanovou rukoetí v koženém pouzdru

Další praktický poříz na dřevo určený pro jemné odstraňování třísek. S jeho pomocí můžete dát obrobku téměř jakýkoli tvar. Výrobek váží pouhých 150 g a je vysoce odolný.

Základní parametry:

  • délka čepele - 120 mm
  • tloušťka čepele - 3 mm
  • celková délka - 330 mm
  • hmotnost - 150 g
  • materiály - uhlíková ocel, jasan, pravá kůže

Nástroj je určený pro jemné dokončovací práce a nedoporučuje se používat ho k řezání. Díky vynikajícímu naostření čepel z uhlíkové oceli dokonale zpracuje i tvrdé dřevo. Tento poměrně malý poříz  je dodávaný s elegantním koženým pouzdrem, které bezpečně chrání čepel před vlhkostí, slunečním zářením a dalšími vnějšími vlivy. Uživatel může poříz bezpečně uložit na stejné místo s ostatními předměty, aniž by se obával, že se při vybírání nástroje pořeže. Rukojeti jsou vyrobeny z jasanu, potřeného lněným olejem. Jsou bezpečně fixovány v dlaních bez jakéhokoli nepohodlí.

O společnosti BeaverCraft

Nabízíme vysoce kvalitní dřevoobráběcí nástroje a také polotovary a příslušenství, které řemeslníkům usnadňují život. Naší zásadou je vysoká kvalita za přijatelnou cenu. Všechny výrobky jsou vyráběné na Ukrajině v plném souladu s evropskými normami. Hlavní sekce internetového obchodu BeaverCraft jsou:

  • nože na vyřezávání do dřeva
  • nože na výrobu lžic
  • sady nástrojů a hobby sady
  • dřevěné polotovary
  • dláta a rydla
  • pořízy
  • příslušenství

Doufáme, že jste získali odpověď na otázku: Kde mohu koupit poříz? A nyní můžete přejít na webové stránky BeaverCraft www.beavercraft.cz a začít si prohlížet nabídku obchodu. Naši asistenti jsou vždy připraveni vám v případě potřeby nástroje doporučit a poradit při výběru.