Jak vyřezat dřevěnou lžičku

Vytvořil lžíci pomocí řezbářských technik může znít jako zdlouhavý úkol, ale je zde stále spousta prostoru pro kreativitu. Řezbáři nováčci vyřezávají lžíce na každé škole i v každém řezbářském studiu. Lžička je vstupní projekt do řezbářské práce obecně. Je to skvělý trénink technik vyřezávání symetrických tvarů a budování smyslu pro formu.

Umění vyřezávání lžic není zapomenuto a mnoho talentovaných řezbářů vytváří nádherné dřevěné lžíce. Někteří z nich dokáží vyřezat skutečná mistrná umělecká díla.

Co je lžíce lásky? Jaký je její účel?

Muži vždy vyjadřovali lásku ženám – 10, 100, dokonce i 1000 let nazpět. Někteří psali básně, jiní nosili květiny a další vyjadřovali svoji náklonost třeba zlatem. Avšak potomci dávných keltů preferovali darování dřevěné lžíce, ne však obyčejné, ale právě té vyřezávané. Při pohledu na tyto lžíce dívky ihned poznaly, co jim chtějí jejich milovaní sdělit a jaké city k nim chovají.

Lžíce lásky je dřevěná lžíce s dekorativními vzory, tradiční dar s romantickým záměrem mezi Velšany. Byla většinou obsazena symboly lásky a ornamenty, aby byly vidět řezbářské dovednosti autora. Díky jejich komplexnímu designu je Velšané používali nejen k jejich původnímu účelu, ale i jako exkluzivní originální domácí dekorace.

Nejstarší známá velšská lžíce lásky se datuje do 16. století. Avšak domníváme se, že tato tradice existovala dávno předtím. Z generace na generaci řezbáři přidávali nejrůznější dekorativní elementy ke lžicím, a to mělo za výsledek ztrátu jejich základních vlastností. Tyto předměty se staly velice hodnotnými zakázkovými doplňky.

 

Existovaly tedy časy, kdy byly lžíce muži vyřezávány s myšlenkami na jejich milované. Byly osazeny nejrůznějšími symboly, které měly svůj význam. Symbol zvonu například znamenal svatbu, kruhy počet dětí a samozřejmě srdce – lásku.

Pro ty, kteří si chtějí tento proces vychutnat a uvítají při tom pohodlí a stylovost při práci, by mohl být náš víceúčelový S13BOX Spoon Carving Set v krabici perfektní volbou. Nemusíte hledat nic dalšího. Sada obsahuje vše a je navržená tak, aby jste se naučili vyřezat lžičku ze dřeva. Tyto sady obsahují tři varianty nožů, předlohy lžic a brusné prostředky. Vaše zkušenost vyřezáváním lžíce bude plynulá a bez nepříjemností.

Krása keltských lžic lásky

Kultura a tradice mnoha národností spojuje fenomény s komplexním historickým základem a funkcí ve společnosti. Jeden z nejvíce výrazných fenoménů je právě tento druh keltské lžíce lásky.

Kdo a kde se rozhodl vyřezat tyto tvary do dřevěné lžíce a dát jí tak úplně nový význam není známo. Někteří výzkumníci věří, že tento originální zvyk byl mezi keltským lidem již před 1000 lety. Právě proto se lžíce lásky často nazývá keltská nebo velšská.

Jak vyřezat dřevěnou lžíci: ručně vyřezávaná lžíce lásky

Dřevěné lžíce jsou identitou národní kultury a jejích tradic. Přišly k nám z dávných dob a všechny okouzlily svojí originalitou a krásou. Máte v plánu dřevěnou lžíci používat k jejímu zamýšlenému záměru, nebo chcete vytvořit unikátní ozdobu domácnosti? Není problém! Díky tomuto článku se naučíte, jak dřevěnou lžíci vyřezat, objevíte základní vzory a zjistíte, jaká předloha vám nejvíce vyhovuje pro tento druh umění.

Postupujte dle následujících kroků, abyste se připravili na vše, co vyřezávání lžíce obnáší:

Připravte si základní nástroje a materiál (potřebujete řezbářské náčiní)

Žádné z řemesel se neobejde bez použití příslušných nástrojů. Pro ty, kteří chtějí, aby jejich projekty ručně vyřezávaných lžic lásky byly úspěšné, BeaverCraft doporučuje volit nástroje na vyřezávání zodpovědně. Zkontrolujte kvalitu nástrojů, jak efektivně je lze nabrousit a jak pohodlně se drží v ruce.

Výběr dřeva

Jedním z nejdůležitějších aspektů, které je potřeba promyslet při vyřezávání lžíce, je druh použitého dřeva. I když je možné vyřezat lžíci z téměř každého druhu dřeva, některé konkrétní typy jsou pro začátečníky lepší (lípa, borovice, cedr, mahagon apod.) Pokud si chcete tento proces zjednodušit, vyberte si naši super hobby sadu DIY04 Celtic Spoon Carving Kit. Jedná se o velice kvalitní začátečnickou sadu pro vyřezání dřevěné lžíce. Sada je perfektní pro dospělé, teenagery a dokonce i děti.

Poté, co si vyberete vhodné nástroje, pokračujte k dalšímu kroku – výběr vzoru dřevěné lžíce:

Jak snadno znovu vytvořit předlohu dřevěné lžíce

Předlohy dřevěných lžic mohou být různé. Můžete experimentovat s tvary lžic a jejich designem a vytvářet unikátní řezbářské projekty. Nezapomínejte ale, že čím komplexnější vzor, tím více složité bude výrobek znovu vytvořit, pokud nemáte s vyřezáváním mnoho zkušeností.

Jakmile si zvolíte předlohu pro vyřezávání dřevěné lžíce a její vzor, překreslete si design, který chcete zrealizovat.

Vytvoření tvaru a vyřezávání

Vyřezávání v místech rukojeti lžíce je nejlepším místem pro trénink. Začněte s malými částmi, odstraňte malé množství materiálu odřezáváním směrem od sebe. Odřezávejte malé části dřeva z horních částí zakřivených linií. Může se stát, že během procesu vyřezávání se vaše oblíbená čepel na vyřezávání lžic zničí. Nebojte se! Naše BraverCraft BSK1 čepel pro nůž na vyřezávání lžic Vám pomůže v jakékoliv těžké situaci. Víme, že excelentní kvalita nástrojů na vyřezávání je zásadním aspektem pro každého úspěšného řezbáře.

Proměna čtvercové nebo trojúhelníkové předlohy na hladkou tvarovanou lžíci zabere čas. Některé mohou trvat několik hodin, jiné i několik dní. Nečekejte, že předlohu proměníte ve lžíci během několika vteřin. Ke svému cíli směřujte pomalu.

Vše je jenom o detailu: dřevěná lžíce ve tvaru srdce

Jakmile začne lžíce získávat svůj tvar a vy začínáte se zaoblováním hran podle předlohy, můžete přidávat detaily. Například můžete vyřezat lžíci ve tvaru srdce. Lžíce s miskou ve tvaru srdce poslouží jako skvělý dárek při příležitosti svateb, zásnub, narozenin a svátků symbolizujících lásku, laskavost a věrnost.

Funkce keltských vyřezávaných symbolů

Někteří lidé říkají, že se tematická keltská řezbařina zásadně odlišuje svým stylem. Rozmanitost a variace keltských motivů odlišují tyto řezby od všech ostatních.

Pokud zkoušíte pracovat na řezbě s keltskou tématikou a bojíte se udělat chybu při vyřezávání lžíce a vyplýtvání dřeva, objednejte si polotovar na vyřezávání lžic B1, který Vám pomůže s Vaším projektem. Naše polotovary na výrobu lžic jsou vyrobeny ze dřeva s nízkou hustotou – lípy – a jsou vhodné pro jednoduché a bezproblémové vyřezávání lžic různých designů a stylů.

Závěrem…

Znalci autentického keltského jazyka zmizeli z planety před dávnými lety. Ale jejich tradice a kulturní výpověď přežila i do moderních dob.

Den svatého Valentina se slaví každý rok… takže proč nezkusit ručně vyřezávanou velšskou lžíci lásky a vyrobit tak perfektní dárek pro své milované? Nebojte se zapracovat na svých dovednostech. S kvalitními odolnými nástroji a materiálem BeaverCraft dokážete zrealizovat, jakýkoliv projekt si zamanete!