Je nemožné v kostce popsat, co je to poříz. Existuje mnoho druhů tohoto obouručního truhlářského nástroje a každý z nich si zaslouží samostatný popis. Zpočátku byl takový nástroj určený k odstraňování kůry z kmenů stromů, postupem času se tesařům zpřístupnily i další funkce. Moderní modely jsou schopny rychle řezat obrobky, pečlivě zpracovávat konvexní a konkávní plochy a vytvářet drážky.
Klasický poříz pro práci se dřevem se skládá z dlouhé rovné čepele, která se na okrajích zužuje. Na jeho konce se nasazují dřevěné nebo plastové rukojeti (první možnost je výhodnější). Rukojeti jsou ve směru k čepeli buď nakloněné, nebo jsou spojené rovně. Díky této konstrukci můžete rychle řezat dřevo a pracovat s nerovným povrchem. Některé modely jsou vybavené mechanismy pro ovládání nastavení a hloubky řezu.
Pokud má poříz tahem dovnitř zahnutou čepel, je vhodné jej používat pro jemné řezání dřeva. Práce s ostřím vyžaduje mimořádnou opatrnost a přesnost. Přílišná razance může vést ke zranění. To však platí pro jakýkoli truhlářský nástroj.
Příklady některých oblíbených obouručních pořízů pro práci se dřevem.
Je vybavený plochou čepelí namířenou směrem k řezbáři. Délka ostří se pohybuje od 20 do 35 cm. Rukojeti jsou ohnuté k čepeli pod úhlem 85-90°. Existuje model se sklopnými rukojeťmi. Čepel takového nože má drážku a trojúhelníkový profil. Nástroj je vhodný jak pro hoblování klád, tak pro různé tesařské práce.
Plochá rovná nebo mírně zakřivená čepel o délce od 20 do 45 cm. Profil je obdélníkový se zkosením do 30°. V klasickém provedení jsou rukojeti v pravém úhlu k čepeli. Tento poříz lze použít k zkosení a zaoblení dílů. Modely londýnského typu jsou velmi podobné německým, pouze mají trojúhelníkovou čepel.
Zvláštností tohoto pořízu je tvar rukojeti - připomíná vejce nebo houbu. Čepel je plochá, rovná nebo mírně konkávní, s obdélníkovým profilem, dlouhá 10 až 25 cm. Rukojeti jsou často vyvýšené nad čepel, umístěné v úhlu 90°.
Tento nůž je určený k řezání hlubokých rýh. Vypouklá čepel dlouhá 15-20 cm je obvykle ostřena z vnější strany. Alternativou takového nástroje je jednoruční hákový nůž, který je vhodný k řezání drážek.
Dnes nejběžnější model, všeobecně uznávaný pro svou všestrannost. Krátká, rovná čepel, zakončená paralelními rukojeťmi - je pohodlná pro tahání i tlačení.
Naší nabídku pořízů najdete zde
Každý někde začíná, proto zde uvádíme několik rad pro začátečníky.
Každý mistr má svůj vlastní způsob práce s pořízem. Jediný způsob, jak se zdokonalit, je co nejvíce cvičit a mít na paměti základní bezpečnostní pravidla. Poříz můžete použít na jakýkoli dřevěný povrch. Některé modely mají na rukojeti otvor, abyste mohli nástroj zavěsit, což je ještě lepší. Poříz od společnosti BeaverCraft je dodávaný s koženým pouzdrem, takže si nemusíte dělat starosti s jeho uskladněním.
Jak pořízy udržovat ostré? Často mají dlouhé čepele, takže klasické broušení na brusném kotouči je obtížné. Bezpečnější je použít plochý brusný kámen (přírodní, keramický, diamantový). Zároveň je lepší držet nástroj ve svislé poloze a opřít jednu rukojeť o stabilní povrch. Účinnější je brousit poříz dlouhými tahy.
Pro jemné dotažení ostří budete potřebovat speciální pilník. S ním můžete dát úkosu téměř dokonalý tvar. Proces je poměrně zdlouhavý a pracný, ale vaše úsilí by mělo být odměněno důstojným výsledkem. Někteří nadšenci jdou ještě dál a vytvářejí mírné zkosení na hřbetu čepele. To poskytuje dodatečnou obratnost a zlepšuje ovládání.
Broušení zakřivených čepelí pořízů je ještě náročnější. Zaoblený nebo zakřivený profil je na brusném kotouči téměř nemožné zafixovat, obtížné je to i s rovným ostřím. Je lepší koupit si nový nástroj nebo oslovit profesionála. Pokud si rozhodně chcete poradit sami, doporučuje se pro zakřivené čepele brousicí blok, pro ploché čepele rovný.
Když si koupíte poříz v obchodě BeaverCraft, získáte dokonale nabroušený výrobek, ale časem ho bude třeba ještě nabrousit. Pokud s tím nemáte žádné zkušenosti, je rozumnější požádat o pomoc odborníka. Stále si však můžete zkusit poradit vlastními silami.